Кръстосани реакции има към кайсии, круши, лешници
Снимка: Shutterstock
Една от най-честите алергии в детска възраст – тази към цветния прашец на някои треви, дървета, храсти, налага и ограничения в храненето. Трябва да сме много внимателни с определени плодове - ябълки, круши, праскови, кайсии, пъпеши, киви, авокадо, банани, лешници, моркови, домати, които често стават причина за алергична реакция, предупреждават алерголози.
Щом алергичното дете хапне някои от тези плодове, може да се прояви така наречената „кръстосана алергия“, при която организмът се обърква и реагира остро. Състоянието е известно в медицината като орален синдром. При консумация на тези плодове, устните се зачервяват и подуват. Лигавицата на устата отича, езикът набъбва и преглъщането се затруднява.
Тази картина се развива много бързо - за около 15 минути след контакта с алергена.
Тези, които са чувствителни към цветния прашец на бреза, проявяват алергична реакция и към ябълки, круши, череши, вишни, праскови, лешници.
Особена опасност за тях представлява консумацията на екзотични плодове и зеленчуци с червен и оранжев цвят.
Алергичните към цветните полени на треви или зърнени растения често не понасят домати, соя и фъстъци.
Когато ги ядат, получават кръстосана алергична реакция между белтъците на поленовото зърно и тези от зеленчуците и плодовете.
Риск обаче има само, когато те са сурови. Минат ли през кулинарна обработка, не са опасни. Нещо повече - симптомите преминават от само себе си, щом храната се преглътне. Алергенът е неустойчив. И когато от устата храната премине към стомаха, той се разгражда.
Опасните алергични реакции обаче са рядко.
Мона Василева
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари